PROGRAMMA BOMBARDEMENT NIJMEGEN 1944

an image of a podium

BOMBARDEMENT 22 FEBRUARI 1944 GROOTS HERDACHT

Twee minuten, niet langer duurde op dinsdagmiddag 22 februari 1944 het Amerikaanse bombardement op Nijmegen. De gevolgen waren desastreus. Er vielen bijna 800 doden, duizenden mensen raakten gewond. Een groot deel van de Nijmeegse binnenstad werd verwoest. De impact van deze tragedie is tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar.

Deze maand, 80 jaar later, staat Nijmegen uitgebreid stil bij het bombardement van 22 februari 1944. Op het programma staan naast de officiële herdenking op donderdag 22 februari onder meer de Brandgrenswandeling, een expositie, theatervoorstellingen en lezingen. Het meest in het oog springende onderdeel vormen de ‘Lichtherinneringen’, lichtprojecties op vier gebouwen in de binnenstad.

OFFICIËLE HERDENKING

Donderdag 22 februari 2024 is de officiële herdenking van het bombardement. Die begint om 11.45 uur met een dienst in de Stevenskerk, gevolgd door een stille tocht naar het monument De Schommel aan de Marikenstraat. Dit monument herdenkt de Nijmegenaren die zijn omgekomen bij het bombardement. De herdenking begint om 13.00 uur. Om 13.28, het tijdstip de bommen vielen, is er twee minuten stilte. Donderdagmiddag 22 februari in de Vereeniging om 15.00 uur een voorvertoning van de EO-documentaire ‘De middag van ’44’. Die wordt ’s avonds om 22.18 uur uitgezonden op NPO2.

Het monument De Schommel is opgericht ter nagedachtenis aan de bijna 800 slachtoffers van het bombardement van 22 februari 1944. Onder hen 24 kinderen en acht zusters van de kleuterschool die op deze plek stond. Het monument bevindt zich als een eiland te midden van drie kastanjebomen. Twee daarvan stonden op de voormalige speelplaats, waren ‘getuigen’ van deze dramatische gebeurtenis.[Foto: Eveline van Elk]

BRANDGRENSWANDELING

Woensdag 21 februari, aan de vooravond van de officiële herdenking, wordt iedereen opgeroepen deel te nemen aan de Brandgrenswandeling en stil te staan bij de dromen die de slachtoffers hadden, voor ze uit het leven werden weggerukt. De wandeling voert langs de brandgrens rond het gebied dat door het bombardement getroffen werd, aangegeven met bijna 800 markeringen in het wegdek, één voor elk slachtoffer. Langs de route – deze avond ook gemarkeerd met lichtjes -zingen Nijmeegse koren. De wandelaars worden voorafgegaan door atleten met fakkels.

‘LICHTHERINNERINGEN’

Woensdagavond 21 februari zullen op vier locaties in het stadscentrum ‘Lichtherinneringen’ te zien zijn. Dit zijn bewegende lichtprojecties, die herinneren aan het bombardement. Zo verbeeldt de projectie op de Stevenstoren hoe deze indertijd door één bom geraakt werd en instortte. De ‘Lichtherinneringen’ worden geprojecteerd op de westzijde van de Stevenstoren, de voorgevel van de Molenstraatkerk, de zijgevel van de Hema en de wanden van de Emaushof bij De Schommel. De ‘lichtherinneringen’ zijn tot en met zondag 25 februari te zien, telkens tussen 19.30 en 21.30 uur.

Impressies van 'lichtherinnering' van Jaap van den Elzen. De werkelijke uitvoering kan hiervan afwijken.

Programma officiële herdenking op 22 februari

De officiële herdenking van het bombardement van 22 februari 1944 is op donderdag 22 februari 2024, precies 80 jaar na dato. Het programma is voor iedereen toegankelijk.

11.30 uur
Ontvangst in de Stevenskerk

11.45 uur
Herdenkingsdienst

12.45 uur
Stille tocht van de Stevenskerk naar monument De Schommel op het Raadhuishof

13.00 uur
Officiële herdenking en kranslegging

13.28 uur
Twee minuten stilte

13.55 uur
Einde herdenking

Verdieping

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons