Wederopbouw in de Hema-etalages

an image of a podium

De binnenstad van Nijmegen werd bijna volledig verwoest door het bombardement van 22 februari 1944. En nog verder door de slag om de Waalbrug tijdens operatie Market Garden in september van hetzelfde jaar. Nadat de puinhopen waren opgeruimd moest de binnenstad opnieuw gebouwd worden. Tussen 1945 en 1965 ontstond hier een totaal nieuwe stad.

De geschiedenis van die wederopbouw wordt vanaf 3 mei in zes Hema-etalages getoond. Het is de vierde expositie in een reeks van vijf van de Stichting Nijmegen Wederopbouwstad. De eerste etalage geeft een beeld van de stad na de oorlog, vóór de wederopbouw. Het puin van de verwoesting is opgeruimd. De stad is klaar om hersteld te worden. Daarnaast zijn er beelden van de feesten rond de bevrijding.

Al snel na het bombardement was er een discussie over de toekomst van de Nijmeegse binnenstad. Belangrijk uitgangspunt was de zogenaamde cityvorming: de binnenstad zou gevuld worden met winkels. Kleine bedrijfjes, werkplaatsen en ‘gewone’ woonhuizen kregen een nieuwe plek aan de rand van het centrum of erbuiten.

De ‘city’ moest goed toegankelijk zijn voor het vervoermiddel van
de toekomst: de auto. Er kwamen ruime straten, zoals de Augustijnenstraat en de Burchtstraat. Een groot plein, Plein 1944, moest dienst doen als evenemententerrein, als parkeerterrein en als overstapstation voor het openbaar vervoer.

In twee etalages worden beelden getoond van de wederopbouw van de stad in de periode 1945- 1965 en de specifieke kenmerken van de wederopbouwarchitectuur. Het duurde door gebrek aan geld en bouwmaterialen, en wet- en regelgeving tot 1950 voordat de wederopbouw goed op gang kwam. Maar daarna werd er dan ook binnen vijftien jaar een gloednieuw centrum gebouwd, onder de bezielende leiding van burgemeester Charles Hustinx. Zo kreeg Nijmegen een typisch wederopbouwcentrum, een voor Nederland unieke binnenstad met alle kenmerken van de weder
opbouw. Die worden in de etalages uitgebreid toegelicht.

De Stadsschouwburg en H&M (vroeger Peek & Cloppenburg) zijn iconische wederopbouwpanden, maar er zijn er veel meer. Eén van de etalages biedt een mooi overzicht van typische wederopbouwpanden. In de periode 1945-1965 is de binnenstad bovendien verfraaid met een keur aan kunstwerken, beelden, tegeltableaus en plastieken. Ook die krijgen aandacht.

Tevens is een QR-code geplaatst, waarmee een rondleiding kan worden gemaakt langs de wederopbouwkunstwerken in de binnenstad en vlak daarbuiten. De expositie ‘Nijmegen en de wederopbouw’ loopt tot oktober.

Voor meer informatie: www.wederopbouwstad.nl

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons