#Vteam wandelt voor vriendschap, vrede en vrijheid

an image of a podium

Het was een waar hoogtepunt voor de kinderen en jongeren van het #Vteam: het lopen van de Nijmeegse Vierdaagse. Maar het #Vteam doet meer dan ‘alleen’ wandelen. Deze kinderen zetten zich het hele jaar in voor vrede, vrijheid en vriendschap. “We horen zoveel verhalen, dat maakt veel indruk”, vertelt Ilja (17).

Het was een Vierdaagse met pijnlijke voeten en spieren, lange dagen en vooral ook heel veel genieten. De jongeren van het #Vteam lopen sinds een aantal jaren mee, onder leiding van kindercorrespondent Tako Rietveld. Dit jaar was de 11-jarige Janne kindermarsleider. Het was haar eerste Vierdaagse.

De kinderen die voor het eerst meededen, werden onder meer begeleid door #Vteam-veteranen: jongeren die al langer deel uitmaken van het #Vteam. Zoals Ilja. Zij was in 2017 de eerste kindermarsleider van het #Vteam. In de jaren dat de Vierdaagse niet doorging, bleef het #Vteam bestaan, omdat het meer doet dan wandelen. De Nijmeegse Vierdaagse is het hoogtepunt waar de kinderen naartoe werken. Maar daar omheen is het #Vteam op allerlei manieren betrokken bij evenementen rondom vrede en vrijheid. Zo waren ze aanwezig bij de Oekraïnedag en de landelijke Veteranendag.


De jongeren hebben elkaar goed leren kennen. Als voorbereiding voor de Vierdaagse gingen ze op kamp bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek. Ze kregen een rondleiding in het museum en deden activiteiten met mariniers die op bezoek kwamen. Ook brachten ze een bezoek aan de Canadese oorlogsbegraafplaats. En natuurlijk werd er lekker gegeten, gelachen en ook gewandeld. Zo levert het #Vteam mooie vriendschappen op.

Ilja realiseert zich dat ze de afgelopen jaren veel heeft geleerd over het belang van vrede en veiligheid. “We hebben vaak veteranen ontmoet of mensen gesproken die een oorlog hebben meegemaakt. We horen de verhalen en nemen die mee in onze eigen rugzak”, zegt ze. Ook tijdens de Vierdaagse hebben ze veel gesprekken met elkaar, met andere lopers en met militairen die meelopen. “Mijn rugtas zit niet alleen vol met ervaringen en verhalen, maar ook met speldjes en andere souvenirs van soldaten.”

In het #Vteam liep dit jaar ook Pasha (17) uit Oekraïne mee. Hij werd 16 jaar tijdens de Vierdaagse en daarom liep hij 40 kilometer per dag. Zijn zusje Katja is pas 10 jaar en mocht nog niet meelopen. Broer en zus zijn samen in Nederland, hun ouders zijn nog in Oekraïne, waar ze zich inzetten in de oorlog. Voor Pasha en Katja is het #Vteam een warm bad waar ze zich thuis voelen. Pasha: “Het is mooi om te lopen voor vrede en vrijheid. Ik ben heel dankbaar dat we erbij mogen zijn.”

Wat doet het #Vteam?

Het vfonds (nationaal fonds voor vrede, vrijheid en veteranenzorg) wil samen met #Vteam de stem van de jeugd laten horen en daarmee jong en oud inspireren om zich in te zetten voor een vreedzame samenleving en sterke democratische rechtsstaat. Dat betekent ook respectvol met elkaar omgaan en begrip hebben voor de ander. De jonge ambassadeurs, die tussen de 10 en 15 jaar zijn, haken aan bij diverse projecten die het vfonds steunt en nemen deel aan tal van activiteiten en excursies. Kinderen leren zichzelf hierdoor op zowel sociaal, cultureel als maatschappelijk niveau te ontwikkelen. #Vteam legt daarbij nieuwe verbindingen: tussen kinderen en jongeren, tussen volwassenen en jeugd en tussen organisaties.Wij zijn Nynke, Jari, Eppo, Jeroen, Jens en de andere #Vteam-vete­ranen. In 2018 zijn we vrienden geworden tijdens de eerste oefen­wandelingen. Tijdens de coronaperiode en de lockdowns heeft het #Vteam ons er doorheen geholpen. Daar mochten we elkaar blijven zien en konden we nog steeds toffe dingen doen, zoals het kamp. Dat vergeten we nooit meer. We hebben al zoveel met elkaar meegemaakt. Onze vriendschap gaat nooit meer stuk.


Katja is dit jaar één van de ere­leden van het #Vteam. Samen met haar broer Pasha vluchtte ze voor de oorlog in Oekraine. Bij het #Vteam kan ze helemaal zichzelf zijn, alle zorgen even vergeten en vooral plezier maken. "Het leukste is dat je bij een groep kinderen hoort die elkaar allemaal willen helpen.”

De kinderen van het #Vteam steunen elkaar als ze het moeilijk hebben. Heel even was Puck haar 4Daagse medaille kwijt na de finish. "Er zijn ergere dingen", grapt Pasha die vluchtte uit Oe­kraïne. "Maar je mag de mijne hebben."

IJsjes delen met Britse militairen zorgt voor veel vrolijkheid. De kinderen van het #Vteam vragen aandacht voor vriendschap, vrede en vrijheid. Op sommige momenten komt alles samen.


"Volwassenen kunnen veel van kinderen leren", aldus teamcaptain Tako. "Kinderen zijn bijvoorbeeld veel vrijer, blijer en vrolijker dan volwassenen. Wist je dat een kind zeker 300 keer per dag lacht en een volwassene maar 15 keer? Als we meer naar kinderen zouden luisteren, zou de wereld echt een stuk mooier worden."


"Ik ben Sofie en het #Vteam betekent voor mij vooral plezier maken. Liedjes zingen onderweg, grapjes vertellen en zo maak je ook meteen vrienden. Het wandelen ging zo ook veel sneller en makkelijker. Ik ben heel trots op mezelf en alle andere kinderen. Ik heb geleerd dat ik meer kan dan ik zelf denk."

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons