Open Joodse Huizen Nijmegen

an image of a podium

Foto: Philip Menco met een foto van Sallie, broer van Philip’s vader Nathan, tijdens een herdenking van Open Joodse Huizen, mei 2022. Sallie werd in Auschwitz vermoord.
Foto: Joachim van der Kwast

Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Het programma bestaat uit kleinschalige bijeenkomsten in huizen waar Joden woonden, ondergedoken zaten of werkten vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Deze vorm van herdenken is een initiatief van het Joods Cultureel Kwartier (JCK) in Amsterdam en wordt in meer dan 20 gemeenten georganiseerd. Sinds 2021 organiseert de lokale werkgroep Open Joodse Huizen - Nijmegen de herdenkingen in onze stad. Tijdens Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet komen de ervaringen van de bewoners en bezoekers van nu samen met de geschiedenis van de Joodse bewoners van toen. Deze interacties leiden tot sprekende herdenkingen.

Op 3 mei 2022 hebben in Nijmegen bijeenkomsten plaatsgevonden in vijf huizen. Daar werd de geschiedenis van de bewoners verteld door nabestaanden of door mensen die de families gekend hebben. De verhalen onthulden verschillende aspecten van de dagelijkse belevenissen van vóór en tijdens de oorlog en van vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer. De families Minco, Vrengel, Maas-Eichenwald, Salomons, Tauber, de Wijze en Salomon Spier, die uit Duitsland naar Nijmegen is gevlucht, werden op deze wijze herdacht. Van de herdenking van rabbijn Salomons en zijn familie in de voormalige synagoge (Gerard Noodtstraat 121) en de herdenking van Salomon Spier in de Sint Maartenskliniek zijn opnamen gemaakt. De beelden kunt u hier bekijken

Video: Herdenking van rabbijn Alexander Salomons en zijn gezin, Gerard Noodtstraat 121

Video: Herdenking van Salomon (Piet) Spier, Sint Maartenskliniek

Ook in 2023 zal de werkgroep begin mei weer herdenkingen organiseren in Nijmegen. Bij de keuze van locaties zal gekeken worden naar de huizen waarbij Stolpersteine zijn gelegd. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Open Joodse Huizen of contact opnemen met Ruti Vardi, coördinator werkgroep OJH-Nijmegen via ojhnijmegen@gmail.com.

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons