‘Mijn grootste wens? Dat iedereen meetelt’

an image of a podium

Mehrzad Joussefi is 16 jaar oud. Geboren in Nederland, als kind van ouders die moesten vluchten. Bij de officiële opening van het Vrijheidsmuseum in Groesbeek op 5 juli toonde hij zich een bevlogen spreker over vrijheid en vrede. Een kort portret in vragen en antwoorden.

Wat zijn je achtergronden? Wat doe je?
“Mijn moeder komt uit Oost-Duitsland en mijn vader uit Iran. Beiden hebben ze hun huis en haard moeten verlaten vanwege onderdrukking, oorlog en geweld.”
“Nu zit ik op school (VWO 5), ben lid van het Vteam (de jongerenorganisatie van vfonds) en reporter bij ChildPress met een internationale perskaart.”

Hebben jij of je familie te maken gehad met oorlogsgeweld?
“Ja, mijn vader heeft acht jaar lang een bloedige oorlog meegemaakt tussen Iran en Irak, waardoor hij uiteindelijk moest vluchten. Mijn moeder heeft geen oorlog meegemaakt, maar moest als 4-jarig kind de DDR ontvluchten. Ze is half Duits en half Iraans.”

Hoe denk jij over oorlog en vrijheid?
“Oorlog begint als de rede ophoudt. Als een naïeve massa blindelings een oorlogszuchtige leider volgt. Vrijheid ontstaat door een vreedzame dialoog, met respect voor andermans denkbeelden en belangen. We genieten nu van vrijheid, omdat veel mensen hiervoor hebben gevochten of daarvoor zijn gestorven.”

Wat is je grootste persoonlijke wens voor de toekomst?
“Dat is om politicologie en bestuurskunde te studeren en via deelname aan de politiek een bijdrage te leveren aan een sociale en groene koers.

En je grootste toekomstwens, algemeen?
“Dat mensen niet meer worden beoordeeld op afkomst, maar hun toekomst. Dat iedereen meetelt, meedoet en meebeslist.
Dat we de handen ineenslaan, in plaats van te polariseren.
Tot slot ook dat de toekomst (lees jongeren) zoals Jan Terlouw zei, een plek aan de tafel krijgt, omdat we de toekomst moeten toevertrouwen aan de jongeren.”

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons