Ik wens jullie geluk en vreugde

an image of a podium

Rikie van der Sanden is 16 jaar en woont met haar ouders Theo en Christien aan de Broekstraat in Nederasselt, waar pa een smidse heeft. Van half oktober 1944 tot februari 1945 zijn er geallieerde militairen ingekwartierd. Ze slapen op zolder. Er ontstaat een goede band met de familie. Ze gaan samen op de foto, de soldaten schrijven gedichtjes en wensen in het poëziealbum van Rikie. Haar dochter Dorien bracht het onlangs onder de aandacht van Faces to Graves. Een prachtig tijdsdocument.

Van de soldaten die bij de familie Van der Sanden zijn ingekwartierd, zal er één sneuvelen: trooper Eldred Kennedy komt op 28 februari 1945 om in de buurt van Kalkar en ligt begraven in Groesbeek. De familie bezoekt zijn graf regelmatig, Rikie nog in 2011, zij is dan 83 jaar oud.

Haar dochter Dorien wil daarna meer weten over Eldred Kennedy. Zo komt ze terecht bij Faces to Graves. Deze stichting streeft ernaar om de gevallenen op de Canadese begraafplaats in Groesbeek een gezicht te geven: met portretten, foto’s en levensverhalen. Faces to Graves kan haar aanvankelijk geen foto van Kennedy bieden, wel een levensbeschrijving (zie kader). In dat contact komt ook het poëziealbum van Rikie van der Sanden boven tafel. Begin maart j.l. komt vanuit Canada zelfs een krantenknipsel met zijn foto.

Dorien geeft in een brief de herinneringen van haar moeder Rikie door: “De militairen kwamen uit Canada, maar ook Engeland. Zij hebben ontroerende gedichten geschreven in het poëziealbum van mijn moeder, met kleine tekeningen erbij. Ze waren enorm dankbaar voor hun verblijf in Nederasselt bij mijn grootouders. Noemden mijn oma ‘Ma’m.’ Speelden gitaar en zongen liedjes rond de kachel en probeerden een beetje Nederlands te praten. Tegen de tijd dat ze naar het front moesten waren ze stil. Ze hadden het daar moeilijk mee. Deze soldaten zijn door de persoonlijke verhalen en foto’s heel dichtbij gekomen. De jongens met wie Eldred optrok heetten Jack en Dennis, Gus etc. Na de oorlog zijn meerdere soldaten teruggekomen om afscheid te nemen. Enkelen waren gewond geraakt.”

Faces tot Graves krijgt nog elk jaar honderden brieven, foto’s en andere documenten die te maken hebben met de Canadese militairen die in het NederlandsDuitse grensgebied gevallen zijn in het voorjaar van 1945. Zie ook: www.facestograves.nl


Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons