De verhalen van veteranen levend houden
Teun van Doorn. Foto: EVeline van Elk.
Teun van Doorn (23) kan alles vertellen én laten zien over de Tweede wereldoorlog, en dan vooral over operatie Market Garden. Zijn opa Gerrit was 12 jaar toen vlakbij zijn huis de geallieerden landden met hun parachutes. Zijn verhalen wakkerden Teuns fascinatie aan. Nu organiseert hij ‘Grateful Generation Tours’ met zijn vader en heeft hij een eigen museum met originele spullen uit de oorlog.
Als 8-jarige jongen begon Teun met verzamelen van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog. Eerst met de metaaldetector, daarna speurde hij jarenlang het internet af naar spullen uit de oorlog. “Vervolgens ben ik daar het verhaal bij gaan zoeken. Ik heb ook veel spullen gekregen van veteranen en hun familie. De persoonlijke verhalen doen mij het meest en die wil ik ook graag levend houden. We mogen de veteranen en wat zij hebben gedaan voor onze vrijheid nooit vergeten”, benadrukt Teun nog maar eens.
Samen met zijn familie kocht Teun een jeep uit de oorlogsjaren en ze besloten tours te gaan organiseren langs de geschiedenis, die zo tastbaar is in de Groesbeekse heuvels. Op verschillende plekken vertellen ze tijdens hun ‘Grateful Generation Tour’ wat er is gebeurd tijdens Market Garden en wie daarbij betrokken waren. Teun kent enorm veel details. “Het is leuk om mensen de verhalen te kunnen vertellen over wat hier is gebeurd.”
Bij zijn ouderlijk huis in Groesbeek heeft Teun al jaren zijn eigen mini-museum. Daar heeft hij onder meer originele brieven, medailles, uniformen en helmen. “Het is mijn droom om ooit echt een groot eigen museum te hebben.” Zijn collectie is te zien voor iedereen die interesse heeft en mensen die deelnemen aan de tour, maar bijvoorbeeld ook voor familie van veteranen. Soms komen er Amerikaanse families speciaal bij hem langs.
Teun studeert aan de Radboud Universiteit. In zijn vrije tijd is hij bezig met zijn collectie en is hij ook actief binnen de stichting Groesbeek Airbome Vrienden. Hij is niet de enige jongere daar. “Er zijn veel meer jongeren die het boeiend vinden wat hier in de omgeving is gebeurd en die het belangrijk vinden om te blijven herdenken en de geschiedenis levend te houden.” Het mooie vindt hij dat er nog steeds nieuwe verhalen opduiken, bijvoorbeeld als familie op zolder een koffer vindt met brieven en foto’s van hun vader die hier tijdens de Tweede Oorlog heeft meegevoch- ten. “Het is super als je op die manier weer iets nieuws ontdekt. Het geeft nieuwe inzichten en je hoort wat veteranen hebben gedaan tijdens de rest van hun leven.”