Antonio Barbaro, geliefde Italiaanse Canadees

an image of a podium

Faces to Graves beschikt over een enorme collectie foto’s en levensverhalen van de Canadese soldaten die begraven liggen in Groesbeek. Tijdens het foto-evenement The Faces of Groesbeek krijgen bijna 1700 graven een gezicht.

Neem als voorbeeld dat van Antonio Barbaro, een Canadees van Italiaanse afkomst, die op 15 februari 1945 verdronk in de Maas bij Mook, 22 jaar oud.

Faces to Graves heeft niet alleen foto’s van de militairen in uniform, maar ook huiselijke kiekjes die de stichting van nabestaanden ontving.

Zo zien we ‘Tony’, zoals Antonio liefkozend genoemd werd, op een motor, met zijn ouders, met een hond, trompet spelend met zijn maat Joe Adamo.

Dankzij Faces to Graves weten we dat Tony op 19 juli 1923 geboren werd als jongste in een gezin van zeven begraafjongens en een meisje. De Barbarobroers vonden het prachtig hun moeder te vermaken met verkleedpartijen en grappen. Iedereen was gek op de benjamin van het gezin. Tony studeerde aan de Ottawa Technical High School en blonk daar uit in basketbal, voetbal en ijshockey. Hij was zeer artistiek, sportief en muzikaal, geliefd bij zijn vrienden en populair bij de meisjes met zijn prachtig krullend haar.

Na zijn studie ging hij op 3 augustus 1942 in dienst bij het Canadese leger. Hij werd ingedeeld bij de genie. Op 7 juli 1944 werd hij met de genietroepen overgebracht naar Normandië om puin te ruimen op de wegen in Caen. In september 1944 was hij betrokken bij de evacuatie van de in het nauw gedreven Britse militairen in Oosterbeek over de Rijn.

Op 15 februari 1944 was Barbaro met twee andere genisten aan het werk bij de baileybrug in Mook. Door de sterke stroming sloeg het vaartuig lek tegen een pijler. Korporaal Barbaro gaf de twee zwemvesten in de boot aan zijn maten en zei dat hij zou proberen zich zonder te redden. Helaas kon hij het gevecht met het hoge, wilde water niet aan en verdronk. Bij de pijler van de bailey brug bij Mook werd op 18 september 2014 een monument voor hem opgericht.

Zie het digitaal monument op www.facestograves.nl voor meer portretten en levensverhalen van de gevallenen die op de Canadese begraafplaats in Groesbeek begraven liggen.

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons