an image of a podium

Verwoesting en wederopbouw

Strijd om vrijheid
Bibliotheek De Mariënburg

Na de bevrijding is Nijmegen een zwaar beschadigde stad. Het bombardement van 22 februari 1944, operatie Market Garden en de periode daarna als frontstad richten ook veel materiële schade aan. 5000 huizen raken volledig verwoest, 13.000 zwaar beschadigd. Warenhuisondernemer Van der Borg laat de ravage fotograferen.

Zóó kwam Nijmegen uit de oorlog

Nijmegen had zwaar te lijden onder de Tweede Wereldoorlog. Ruim 2200 Nijmegenaren overleefden de oorlog niet en er vielen duizenden gewonden. Er werden 5000 huizen volledig vernield en 13.000 zwaar beschadigd. De verwoestingen vonden plaats tijdens het bombardement van 22 februari 1944, de gevechten rond de bruggen in september van dat jaar en in periode daarna, toen Nijmegen frontstad was.

‘Zóó kwam Nijmegen uit de oorlog’ is de titel van de tentoonstelling van prentbriefkaarten van Jan Op den Camp, die van 2 tot en met 29 september te zien is in bibliotheek De Mariënburg. Ansichtkaarten met verwoestingen als onderwerp. De meeste zijn indertijd uitgegeven door de Nijmeegse ondernemer A.A. van der Borg. Hij had aan de Broerstraat een warenhuis en uitgeverij. Voor de oorlog verkocht hij al ansichtkaarten, waarop te zien is hoe mooi Nijmegen was. Tijdens het bombardement van 22 februari 1944 werd de winkel van Van der Borg verwoest. Hij ging door met het uitgeven van prentbriefkaarten, nu van puinhopen, kapotgeschoten huizen en straten. Na de oorlog opende Van der Borg als eerste een nieuwe winkel.

Meer info

Tijden

maandag t/m zaterdag

Adres

Bibliotheek De Mariënburg, Mariënburg 29

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons