an image of a podium

Studiedag “Karl Leisner en Titus Brandsma eindelijk samen verenigd”

LEVEN MET OORLOG
Karl-Leisner-Mariëndaalkapel

Het is algemeen bekend dat Titus Brandsma in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen in concentratiekamp Dachau. Eén van de vele andere mensen die in concentratiekamp Dachau gevangen heeft gezeten is de jonge Duitser Karl Leisner. Voor de oorlog was hij priesterstudent, die onder andere in Kleve heel actief was in het jongerenwerk. Door zijn kritische uitspraken over Hitler werd hij zonder enige vorm van rechtsgang gevangen gezet, eerst in het concentratiekamp Sachsenhausen en daarna in het kamp Dachau. Tijdens zijn gevangenschap is hij daar tot priester gewijd. Hij is kort na de bevrijding van het kamp toch nog overleden. Paus Johannes Paulus II heeft hem als martelaar voor het geloof erkend en hem in 1996 zalig verklaard. Titus Brandsma is inmiddels, op 15 mei 2023, heilig verklaard door paus Franciscus.

Enkele jaren geleden kwam tijdens een informeel contact tussen pastor Christoph Scholten, pastoor van Kranenburg (D) en Theo Giesbers woordvoerder van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten in Groesbeek, beiden geïnteresseerd in Karl Leisner en Titus Brandsma, de vraag op of Leisner en Brandsma elkaar gekend hebben. Hebben ze elkaar ontmoet in kamp Dachau, en misschien ook nog op andere momenten? Pastor Scholten besloot daar onderzoek naar te doen.

Zijn bevindingen zijn in 2020 opgenomen in een prachtige brochure “Karl Leisner en Titus Brandsma eindelijk samen verenigd”. De bedoeling was om die brochure te presenteren op een studiedag, gewijd aan Leisner en Brandsma. Vanwege de coronapandemie is dit laatste tot op heden niet gebeurd. In 2022 is de brochure wel gepresenteerd aan de pers, en daarna breed verspreid. Op dit moment echter heeft de werkgroep (*) die heeft samengewerkt voor de totstandkoming van de brochure ook de studiedag gepland, en wel op:

maandag 19 juni 2023, van 9.30 – 16.30 uur.

In bijgaand programma kunt u lezen dat het een zeer bijzondere en afwisselende dag zal worden. Start van de dag is in de Karl-Leisner-Mariëndaalkapel, Stationsweg 9t/9r, 6561 BZ te Groesbeek. Er zijn aan deze dag zijn geen kosten voor u verbonden.

Het aantal deelnemers is vastgesteld op maximaal 100 personen. Gekozen is voor 50 deelnemers aan de studiedag uit Duitsland en 50 deelnemers uit Nederland. Wacht daarom niet te lang met aanmelden. Wie het eerst komt, die het eerst maalt. Aanmelden graag vóór 28 mei.

Aanmelden kan via e-mail: wilmagiesbers@hotmail.nl met vermelding van naam, adres en plaats. Per post kan natuurlijk ook: Theo Giesbers, Binnenveld 21, 6562 ZW Groesbeek, Nederland.

Na aanmelding ontvangt u per omgaande een bevestiging.

We hopen dat het een prachtige dag mag worden, waarbij de leden van de Internationaler Karl Leisner Kreis geïnspireerd worden door het Titus Brandsma Memorial en de Vrienden van Titus Brandsma en hetzelfde geldt natuurlijk ook andersom. Het is om die reden veel meer dan alleen een studiedag.

Het programma:

9.30 uur: inloop met koffie en thee in de foyer van de kapel.

10.00 uur: opening door de dagvoorzitter Theo Giesbers, woordvoerder en persvoorlichter van de Vereniging Behoud Dorpsgezichten en lid van de Internationaler Karl Leisner Kreis (IKLK).

10.04 uur: begroeting van de deelnemers aan de studiedag door de burgemeester van Berg en Dal, de heer Mark Slinkman.

10.08 uur: Monika Kaiser-Haas, vice-voorzitter van de IKLK en nicht van Karl Leisner haalt herinneringen op aan de familie Leisner.

10.20 uur: Pastoor Christoph Scholten, deken en pastoor van Kranenburg over de ontmoetingen van Karl Leisner enTitus Brandsma, ondersteund met foto’s op groot scherm.

11.00 uur: “Christ aus Leidenschaft”. Film van Max Kronawitter over de zalige Karl Leisner.

12.00 uur: uitreiken van de brochure “Karl Leisner en Titus Brandsma eindelijk samen verenigd”.

12.05 uur: lunch voor alle deelnemers die aan de studiedag deelnemen in Gasterij “’t Groeske”.

13.00 uur: vertrek met twee bussen naar de Titus Brandsma Gedachteniskerk in Nijmegen. Ingang kerk: Keizer Karelplein 19, Nijmegen.

13.30 uur: Zuster Marieke Rijpkema, o. carm., beheerder van het Titus Brandsma Memorial, geeft een inleiding over het leven van heilige Titus Brandsma en over het Memorial zelf.

14.00 uur: lezing door prof. dr. Inigo Bocken. “Titus Brandsma: over het lijden en de verborgenheid Gods”.

14.45 uur: gelegenheid om de gedachteniskerk te bezichtigen.

15.00 uur: Proost Johannes Mecking, Kleve, voorzitter van de IKLK, zegent de gedenksteen voor Karl Leisner die in de Vredesmuur zal worden geplaatst. Op de gedenksteen staat de laatste dagboekaantekening van Karl Leisner van de 25ste juli 1945: “Segne auch, Höchster, meine Feinde”.

15.30 uur: vertrek van de bussen naar de Karl-Leisner-Mariëndaalkapel in Groesbeek.

16.00 uur: afsluiting met koffie/thee en appelgebak in Gasterij “’t Groeske”.

Tijden

9.30 - 16.30 uur

Adres

Karl-Leisner-Mariëndaalkapel, Stationsweg 9t/9r, Groesbeek

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons