an image of a podium

Plaatsing van Stolpersteine

Razzia herdenking
Meerdere locaties

Stolpersteine, struikelstenen, zijn straatklinkers van 10 bij 10 cm. Met daarop de naam van een slachtoffer van de naziterreur, inclusief geboortejaar, datum van wegvoering en datum van overlijden. Op 18 november worden 27 Stolpersteine gelegd voor de woningen van weggevoerde Joden. Daaronder 19 slachtoffers van de razzia van 17 op 18 november 1942

‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’

De Stichting Stolpersteine Nijmegen wil Stolpersteine of ‘struikelstenen’ plaatsen voor Joden en andere Nijmegenaren die in de Tweede Wereldoorlog het slachtoffer werden van het naziregime. Ze worden gelegd in het plaveisel voor de huizen waar de slachtoffers voor het laatst hebben gewoond. Meer dan 450 Nijmeegse Joden zijn in de Duitse concentratiekampen vermoord.

Stolpersteine, in het Nederlands ‘struikelstenen’, zijn klinkers van 10 bij 10 centimeter. Aan de bovenkant hebben ze een messing plaatje waarin de naam van het slachtoffer, geboortejaar, datum van wegvoering en plaats en datum van overlijden zijn gestanst. Je struikelt er niet echt over, maar het zien van de Stolpersteine confronteert je met de misdaad die hier heeft plaatsgevonden.

Op zondag 10 april werden in Nijmegen de eerste 16 Stolpersteine (struikelstenen) gelegd. Op vrijdag 18 november worden er Stolpersteine geplaatst aan de Ruisdaelstraat, Beijensstraat, Van Slichtenhorststraat, Mariënburg en Groesbeekseweg, in totaal 27. Daarvan zijn er 19 ter nagedachtenis van de slachtoffers van de razzia op 17 en 18 november 1942. Onder hen het gezin Rosenbaum.

Fotografie door Pieter Bosch, Stichting Stolpersteine Nijmegen

Meer info

Adres

Ruisdaelstraat, Beijensstraat, Van Slichtenhorststraat, Mariënburg Daalsedwarsweg en Groesbeekseweg

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons