an image of a podium

Nijmegen en het Marshallplan

Strijd om vrijheid
Mariënburg 26

Na de oorlog ligt Europa in puin. Voor herstel ontbreekt het geld. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, George C. Marshall, presenteert in juni 1947 (75 jaar geleden) een herstelplan. Dit Marshallplan zorgt voor geld en materialen. Ook Nijmegen profiteert hiervan. De stad maakt bovendien kennis met nieuwe Amerikaanse ideeën en inzichten.

Dollars voor de wederopbouw

‘Nijmegen en het Marshallplan’ is het thema van een expositie die tot 9 oktober te zien is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. In juni 1947 kwam de Amerikaanse minister
van buitenlandse zaken George C. Marshall met een plan voor de wederopbouw van Europese landen na de Tweede Wereldoorlog door het leveren van geld en goederen. Hiermee willen de Amerikanen (ook) de wereldhandel weer aanjagen. Bovendien willen ze voorkomen dat de geruïneerde landen een keuze voor het communisme maken.

Nederland ontvangt het voor die tijd fenomenale bedrag van omstreeks een miljard dollar in geld en goederen. Omgerekend naar nu is dat ruim € 13 miljard. Ook Nijmegen profiteert hiervan. En met de Marshallhulp komen ook de Amerikaanse ideeën deze kant op over stadsplanning, mechanisering en marktbewerking door bedrijven.

Meer info

Tijden

woensdag t/m zondag, 13.00-17.00 uur

Adres

Huis van de Nijmeegse Geschiedenis, Mariënburg 26

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons