an image of a podium

Lichtherinneringen

PROGRAMMA BOMBARDEMENT
Stevenskerk, Molenstraatkerk, HEMA en Emaushof

[Illustratie: Jaap van Elzen]

‘Lichtherinneringen’ zetten stad in vuur en vlam

Op donderdag 22 februari herdenkt Nijmegen het bombardement van 22 februari 1944, 80 jaar geleden. Aan de vooravond hiervan, op woensdag 21 februari, worden de bijna 800 doden en de duizenden gewonden symbolisch in het licht gezet langs de route van de brandgrens. Extra bijzonder dit jaar zijn de speciaal gemaakte ‘lichtherinneringen’. Iedereen is hiervoor uitgenodigd

‘Met moderne technologie brengen we geschiedenis tot leven’

Hoe zal het straks zijn als op 21 februari bezoekers zien hoe de Stevenskerk instort? Het is gelukkig een projectie en geen werkelijkheid. Indrukwekkend
wordt het wel.

Lichtkunstenaars Jaap van den Elzen en Jan Fabel leggen met projection mapping beelden over gebouwen en locaties heen. Zo brengen ze een gebouw tot leven, met licht en geluid.

Met vier bijzondere ‘lichtherinneringen’ brengen zij verhalen rondom het bombardement van klein en persoonlijk tot heel groot in beeld.

“De geschiedenis van het bombardement op Nijmegen greep me meteen aan”, vertelt Van den Elzen, die zelf uit Eindhoven komt. “Ik ben me gaan verdiepen en enorm geraakt door de verhalen en de impact die het bombardement heeft gehad op de stad.”

Die geschiedenis wordt via een heel creatief proces in beeld gebracht. “Het is geen geschiedkundige weergave, maar een impressie van wat er is gebeurd. We laten bezoekers de verhalen van die dag beleven. We zetten de Nijmeegse binnenstad letterlijk in een ander licht.”

Eerder maakten zij projecties bij verschillende lichtkunstfestivals, zoals bij Glow in Eindhoven. “Het bijzondere is dat bij de lichtherinneringen zowel de vorm als de inhoud precies op elkaar zijn afgestemd. Ze versterken elkaar en maken de geschiedenis opnieuw beleefbaar.”

De lichtherinneringen zijn op de avond van 21 februari te zien tussen 19.30 en 21.30 uur. Ze worden tot en met zondag 25 februari herhaald op dezelfde tijdstippen.

Waar vindt u de 'lichtherinneringen'?

(1) Molenstraatkerk: hier branden honderden lichtjes achter de pilaren van de gevel. De kerk werd zwaar getroffen tijdens het bombardement.

(2) Emaushof: in dit steegje tussen de ingang van het stadhuis aan de Korte Nieuwstraat en het monument De Schommel hangen honderden foto’s van Nijmeegse slachtoffers. De lichtherinnering hier is ingetogen, met foto’s en stemmen.

(3) Zijkant Hema: Hoe zag Nijmegen eruit voor het bombardement? En wat waren de gevolgen na het bombardement? Met filmpjes en foto’s van vroeger krijgen bezoekers hier een doorkijkje naar hoe de stad is geraakt.

(4) Stevenskerk: Op de westkant van de toren is een spectaculaire weergave te zien van de impact van het bombardement. Hier wordt in beeld gebracht hoe de toren werd geraakt en later instortte. De iconische en beroemde beelden van toen zijn hier hoor- en zichtbaar.

[Kaart: Bregje Jaspers]

Meer info

Tijden

Tussen 19.30 uur en 21.30 uur

Adres

Stevenskerk, Zijkant Hema, Emaushof, Molenstraatkerk

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons