an image of a podium

KennisPodium The Road to Nijmegen

Bibliotheek Groesbeek

Afbeelding: Infantry, near Nijmegen (1946), Alex Colville (Beaverbrook Collection of War Art, Canadian War Museum, Ottawa)

Met de Canadese troepen reisden tijdens de Tweede Wereldoorlog kunstenaars mee die, in woord en beeld, verslag deden van de bevrijding (en verwoesting) van Nederland en het Duitse achterland. In een rijkelijk geïllustreerde lezing vertelt emeritus hoogleraar Hans Bak over de Canadese aanwezigheid op Nederlandse en Duitse oorlogsbodem, bezien door de ogen van Canadese oorlogskunstenaars. Centraal daarbij staat het omvangrijke werk van Alex Colville, die in schetsen, aquarellen en olieverfschilderijen een verrassende en indringende kijk geeft op de oorlog en de bevrijding, met name in en rond Nijmegen.

Over de spreker
Hans Bak is emeritus hoogleraar Amerikaanse en Canadese literatuur / North American Studies aan de Radboud Universiteit, Nijmegen. Hij is een enthousiaste lezer van Amerikaanse en Canadese literatuur, en schrijft momenteel een biografie van de Amerikaanse criticus en dichter Malcolm Cowley (tijdgenoot van Hemingway). Daarnaast doet hij onderzoek naar de culturele aanwezigheid van de Amerikaanse en Canadese troepen in de regio Nijmegen in 1944-1945. Hij is voorzitter van de Stichting Visitor Centre Canadian War Cemetery Groesbeek, die bij de Canadese Oorlogsbegraafplaats in Groesbeek een bezoekerscentrum hoopt te realiseren.

woensdag 10 april 2024

19:30 - 21:00

Locatie: Bibliotheek Groesbeek

Prijzen:

Ticket overige bezoekers: € 3,50

Ticket leden: € 1,00

Meer info

Tijden

19.30 tot 21.00 uur

Adres

Bibliotheek Groesbeek, Kloosterstraat 13, Groesbeek

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons