an image of a podium

De middag van ‘44 - Uitzending en voorvertoning

PROGRAMMA BOMBARDEMENT
De Vereeniging

De tv-special ‘De middag van ‘44’ van de Evangelische Omroep (EO) wordt donderdagavond 22 februari vanaf 22.18 uur uitgezonden op
NPO2.


Diezelfde dag is een publieke voorvertoning in De Vereeniging in Nijmegen. Die begint om 15.00 uur. Na afloop is er een gesprek over wat er gebeurd is en daarna over de effecten van rampen op de mens. Er kunnen maximaal 250 mensen in de zaal. Vooraf aanmelden is verplicht en kan via de website van de gemeente Nijmegen.

Bekijk hier alvast de trailer:

Van het bombardement op Nijmegen had hij nog nooit gehoord, moet Jos de Jager eerlijk bekennen. Wel van het bombardement op Rotterdam en de Slag om Arnhem, maar niet van het drama dat zich op 22 februari 1944 afspeelde in Nijmegen. Nu hij zich daar al geruime tijd mee bezighoudt, verbaast hem dat.

Jos de Jager doet de research, de interviews, het script en de regie van ‘De middag van ‘44’ allemaal zelf. In Nijmegen kreeg hij onder meer hulp van de gemeente – samen met de EO opdrachtgever –, het Vrijheidsmuseum in Groesbeek en historicus Joost Rosendaal, verbonden aan de Radboud Universiteit. Een oproep in de lokale media leverde 25 ooggetuigen op, meer dan hij had verwacht. Met zeven van hen ging hij aan de slag.

De documentairemaker filmde op diverse plaatsen in Nijmegen om het verhaal van die middag in beeld te brengen. In de Stevenstoren, op het dak van de Hema, op het Stationsplein, bij De Schommel, het monument op de plaats van de kleuterschool, waar indertijd 24 kinderen de dood vonden. Aangevuld met historische beelden. In de documentaire wordt het verhaal verteld door Kefah Allush.

Meer info

Tijden

15.00 uur

Adres

De Vereeniging, Keizer Karelplein, Nijmegen

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons