Vernielde Russische tank en gehavende Oekraïense ambulance bij het Vrijheidsmuseum

Voor het Vrijheidsmuseum staat een vernielde Russische tank en een met kogels doorzeefde Oekraïense ambulance.

an image of a podium

De 44 ton zware T-72-Btank werd in maart 2022 buitgemaakt door het Oekraïense leger. Het vehikel was even daarvoor tijdens een Russische aanval op Kyiv op een mijn gelopen en zwaar beschadigd geraakt. Eind februari van dit jaar werd de tank als protest tegen de Russische agressie in Oekraïne geplaatst voor de Russische ambassade in Berlijn. Het Vrijheidsmuseum vindt het belangrijk om de protesten bewustwordingsactie in Nederland mogelijk te maken. De tank zal nog te zien zijn op andere plekken in Nederland, zoals in Amsterdam, om daarna weer terug te komen naar Groesbeek.


Aanval ambulance

De zwaargehavende Oekraïense ambulance werd verwoest tijdens een aanval op een eerstehulppost in de buurt van Charkov. Niet alleen de ambulance lag onder vuur, maar ook de medische post zelf, waardoor mensen in de omgeving geen zorg meer konden krijgen. De kapotte ambulance tegen de achtergrond van de vredige Groesbeekse heuvels zorgt voor een botsing tussen verschillende werelden. Het voertuig is in bruikleen gegeven door de stichting Zeilen van Vrijheid, die in het afgelopen jaar ambulances en medische hulpgoederen naar Oekraïne heeft gebracht. Het bewust aanvallen van ziekenhuizen, ambulances en zorgpersoneel geldt als een oorlogsmisdaad en schending van het internationaal humanitair recht.


Oorlogsmachine

De expositie van de tank en de ambulance is een waarschuwing tegen Poetins oorlog die een levensgrote bedreiging vormt voor het vrije en democratische Europa. Het Vrijheidsmuseum laat bewust deze twee objecten zien, die elkaars tegenpolen zijn: de levensreddende Oekraïense ambulance versus de Russische oorlogsmachine. Het is ook een oproep om Oekraïne te blijven steunen in de strijd tegen de Russen. Steun voor een volk dat verlangt naar de voor ons zo vanzelfsprekende vrijheid en democratie.

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons