Vele mensen namen deel aan de Brandgrenswandeling en herdenking van het bombardement

Aan de vooravond van de herdenking op het bombardement namen honderden mensen deel aan de Brandgrenswandeling.

an image of a podium

Honderden mensen namen dinsdagavond 21 februari in Nijmegen deel aan de Brandgrenswandeling en aanvullende programma’s in de St. Stevenskerk en Molenstraatkerk. Dat gebeurde aan de vooravond van de herdenking van het bombardement op 22 februari 1944, waarbij bijna 800 mensen om het leven kwamen. Met 350 koorzangers, muzikanten, dichters en vertellers werd stilgestaan bij de dromen, die met deze slachtoffers verloren gingen.

Bij het bombardement van 22 februari 1944 ging een groot deel van de Nijmeegse binnenstad in vlammen op. Sinds een aantal jaren wordt de ‘brandgrens’ van dit gebied aangegeven met koperen plaatjes in het wegdek. Daarop de namen van de slachtoffers. Dinsdagavond 21 februari werden die voorzien van kaarslichtjes. Ze markeerden zo niet alleen de brandgrens, maar ook de route die mensen konden volgen tijdens de Brandgrenswandeling.
Voorafgaande aan de wandeling was er een plechtigheid in de St. Stevenskerk, waar burgemeester Bruls het woord voerde. Leden van carnavalsverenigingen staken buiten kaarsjes aan – op 21 februari 1944, aan de vooravond van het bombardement werd ook carnaval gevierd. Daarna ging Bruls voorop in de wandeling.

In de St. Stevenskerk en de Molenstraatkerk, maar ook op enkele plekken langs de route, waren affiches te zien met beelden van de verwoestingen in 1944, de hulp die Nijmegen ontving bij de wederopbouw en de hulp die de stad later zelf betoonde.
In beide kerken trokken de expositie, de koren en de sprekers, met als thema’s hoop en solidariteit, honderden bezoekers. De Oekraïense jongeren Maria Topollo (17) en Vlad Kuchmus (16), die vertelden hoe de oorlog in hun land hun leven veranderde, werden letterlijk in de armen gesloten.
De Brandgrenswandeling werd georganiseerd door het 4&5 mei comité Nijmegen, brandgrens024, Gilde Nijmegen, Stichting Wederopbouwstad Nijmegen, werkgroep Oorlogsdoden Nijmegen en Stichting Friendship Albany Nijmegen.

Woensdag 22 februari was het ook druk bij de officiële herdenking van het bombardement bij het monument De Schommel aan het Raadhuishof. Burgemeester Bruls riep de aanwezigen op niet alleen stil te staan bij het oorlogsleed van toen, maar ook hulp te bieden aan de mensen die nu slachtoffer zijn van oorlogsgeweld, zoals in Oekraïne en Syrië.

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons