De vrijheid vieren met een dansje

De bevrijding werd in de omgeving van Nijmegen door jong en oud gevierd.

an image of a podium

De vrijheid vieren met een dansje, maar ook met een indrukwekkend bezoek aan de Canadese begraafplaats. De bevrijding werd in de omgeving van Nijmegen door jong en oud gevierd.

In en om het Vrijheidsmuseum

De twee tanks voor het Vrijheidsmuseum in Groesbeek trekken veel bekijks. “Ik heb heel veel interesse in oorlogstuig en de verhalen over de oorlog”, vertelt de 12-jarige Bavo die net nog aan het kanon van de tank hing. Samen met zijn familie is hij deze meivakantie speciaal naar Nijmegen en omgeving gekomen, vanwege de zo zichtbare geschiedenis en herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Een bezoek aan het bevrijdingsfestival bij het museum hoorde daar ook bij. Er zijn opvallend veel gezinnen uit heel Nederland die graag meer willen weten over de Tweede Wereldoorlog. Bavo: “Zo besef je extra goed wat onze vrijheid betekent.” 

De Lindenberg en Infocentrum WO2

Ook op andere plekken in de omgeving vieren kinderen en hun ouders de vrijheid. Zoals op het Kinderbevrijdingsfestival in De Lindenberg. Voor de meeste kinderen voelt het als lekker een middag creatief bezig zijn: dansen, knutselen of een circusworkshop. Toch krijgt ook hier de oorlog nadrukkelijk aandacht, bijvoorbeeld met de speurtocht van het Infocentrum WO2. Kinderen volgen hier de voetsporen van Wojtek de beer en ontdekken hoe deze beer werkte voor vrijheid.

In de bibliotheek op de Mariënburg en in LUX werd onderzocht wat vrijheid anno 2023 betekent en welke lessen we kunnen trekken uit het verleden. Er waren lezingen en er was muziek. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling, vertelde in een college over de vrijheid die mensen op de vlucht verliezen.

Faces to Graves

Op de Canadese begraafplaats zijn weinig woorden nodig om te voelen hoe belangrijk vrijheid is. En wat voor offers daarvoor zijn gebracht. Het fotoproject ‘Faces to Graves’ bracht veel mensen naar de begraafplaats. Van gezinnen die eerst het Vrijheidsmuseum hadden bezocht, tot Canadese ouderen die heel graag de jonge soldaten die destijds ver van huis zijn gestorven wilden eren. Dat de regen met bakken uit de lucht kwam, dat maakte hen niet uit.

In het Hunnerpark

De regen trof ook het bevrijdingsfestival in het Hunnerpark. Maar gelukkig werd het vrij snel droger en kwamen de warme klanken en dampen uit de muziektent. Dansen met vrienden, muziek luisteren én maken: de ideale manier om onze vrijheid te vieren, vindt Dora. De 14-jarige stond als openingsact op het podium met haar band van de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud (NSG). Tot ver na zonsondergang werd hier feestgevierd en genoten van de live muziek.

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons