an image of a podium

Vrijheidswandeling

Strijd om vrijheid
Groesbeek en Kranenburg

Maak een wandeling door het strijdgebied van operatie Market Garden. Sta onderweg letterlijk stil bij wat tóen gebeurde en de betekenis daarvan voor ons. De strijd maakte een einde aan onvrijheid, ongelijkheid en vervolging. De route door Nederland én Duitsland varieert in lengte van 5 tot en met 30 kilometer. U kiest zelf uw afstand. Ook dat is vrijheid.

Euregio Vrijheidswandeling Groesbeek

Voor de geoefende én recreatieve wandelaar is er op zondag 18 september de veertiende editie van de Euregio Vrijheidswandeling Groesbeek. Maar al sinds de eerste keer in 2007 – toen als opvolger van de Bevrijdingstocht uit 1987 – zijn het vooral Nederlandse wandelaars die de tocht over de verschillende afstanden van 5 tot en met 30 kilometer ondernemen.
Terwijl de Vrijheidswandeling ook over Duits grondgebied voert. Waar blijft de Duitse wandelaar? Mariet Wouters van organisator Stichting Wandelen in Vrijheid zoekt al langere tijd naar het antwoord.

”De wandeling langs monumenten en herdenkingspunten is een herdenking sámen met Duitsland”, zegt Wouters. ”Toch weten Duitse wandelaars ons maar moeilijk te vinden. Zij wandelen meer in groepsverband, in tegenstelling tot Nederlanders die er veel meer zelf op uit gaan. Ook het lopen over gemarkeerde routes kennen de Duitsers niet zo in wandelverband.”

Juist deze gemarkeerde punten op de route maken de Vrijheidswandeling zo waardevol. ”Wandelaars komen onder meer langs Monument 1940-1945 in Berg en Dal, de ‘luisterkeien’ (herdenkingstenen met informatie over operatie Market Garden) op de Liberation Route, het Generaal Gavin-monument en de Waco-glider in Groesbeek.”

De Waco CG-4 is een Amerikaans militair zweefvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog veelvuldig is ingezet in Nederland en op andere plaatsen. Honderden van deze toestellen landden tijdens operatie Market Garden in september 1944 bij Groesbeek. Daar staat ook een replica van het iconische toestel.

“Daarnaast leidt de wandeltocht langs de Canadese begraafplaats in Groesbeek, maar ook langs Oorlogsbegraafplaats Donsbrüggerheide in Donsbrüggen over de grens. En langs het monument bij Rathaus Kranenburg. Ook daarom willen we zo graag meer Duitse wandelaars trekken. We werken hard aan het vergroten van onze bekendheid daar.”

De Vrijheidswandeling start op zondag 18 september van verschillende punten: het Vrijheidsmuseum in Groesbeek (5 en 10 kilometer), Café Eten en Drinken in Groesbeek (10, 15, 20, 25 en 30 km) en Tourist Info Center Alter Bahnhof in Kranenburg (20 km). Deelnemers krijgen op vertoon van hun startkaart gratis toegang tot het Vrijheidsmuseum.

Meer info

Adres

Vrijheidsmuseum Groesbeek (5 en 10 km), Café Eten en Drinken in Groesbeek (10, 15, 20, 25 en 30 km) en Tourist Info Center Alter Bahnhof in Kranenburg (20 km).

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons