an image of a podium

Vrijheidsmarkt bij Vrijheidsmuseum

Strijd om vrijheid
Vrijheidsmuseum

Het terrein naast het Vrijheidsmuseum staat in het teken van vrijheid en onvrijheid. Met livemuziek, rondleidingen, ritten in authentieke jeeps en veel meer. En met speciale aandacht voor de kinderen. Op de vrijmarkt kunnen ze spulletjes verkopen en er zijn talloze kinderactiviteiten. Een leerzame én leuke dag voor jong en oud.

Vrijheidsmarkt ‘nieuwe stijl’

Het Vrijheidsmuseum In Groesbeek en het Infocentrum WO2 Nijmegen zetten dit najaar in op herdenken ‘nieuwe stijl’. Naast terugkerende elementen als rondleidingen, exposities en fieldtrips in een originele Willy’s MB, staan er onder andere een reünie van figuranten uit de film ‘A Bridge Too Far’ en een Vrijheidsmarkt op het programma. Insteek: leren van het verleden. Directeur Wiel Lenders: “We moeten laten zien dat de oorlog van toen belangrijk is voor de kennis van nu.”

Op de Vrijheidsmarkt ‘nieuwe stijl’ die op 18 september in en rond het Vrijheidsmuseum plaatsvindt, is er dan ook aandacht voor universele thema’s als vluchtelingen en mensenrechten. “Daarnaast is er muziek, zijn er rondleidingen en een nieuwe kindervrijmarkt, waar kinderen hun kleedje kunnen neerleggen om hun spulletjes te verkopen.” Grateful Generation Tours verzorgt die dag fieldtrips langs de slagvelden van operatie Market Garden in een authentieke Willy’s MB, de bekende jeep uit de Tweede Wereldoorlog.

Bij alle activiteiten trachten Lenders en zijn team aan te sluiten bij dit nieuwe herdenken. “We proberen altijd een relatie te leggen tussen de geschiedenis en de actualiteit, tussen het ‘toen en nu’. We staan niet met de rug naar de toekomst. Daarnaast zoeken we nieuwe ‘eigenaren’ van dit thema. We richten ons dus vooral op de jongere en nieuwe generaties. En ook erg belangrijk: laat het publiek participeren. Maak het tot de hoofdrolspelers van het verhaal.”

Het Vrijheidsmuseum in Groesbeek heeft al eerder deze omslag gemaakt, vertelt Lenders. “Het ‘oude’ bevrijdingsmuseum bekeek de oorlogstijd vooral vanuit de eigen heroïek en het eigen lijden. Nu brengen we daarnaast het verhaal van andere landen, óók dat van Duitsland. We trekken de context breder, maar ook de tijdslijn. De voor- en naoorlogse geschiedenis en de actualiteit zijn minstens zo belangrijk. Opdat we leren van het verleden.”

Meer info

Tijden

10.00 - 17.00

Adres

Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, Groesbeek

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons