an image of a podium

Onthulling Vector of Memory

Strijd om vrijheid
Nijmegen

Na D-Day, de landing in Normandië op 6 juni 1944, leggen de geallieerden een lange weg af naar Duitsland. Liberation Route Europe markeert belangrijke plaatsen langs die weg met ‘luisterkeien.’ Daar komen nu ‘Vectors of Memory’ bij: grote metalen wegwijzers. Burgemeester Hubert Bruls onthult de vector op zaterdag 10 september bij De Oversteek.

Vector bij De Oversteek

De Liberation Route, de route die de geallieerden in 1944-1945 volgden in hun opmars vanuit Engeland richting Berlijn, is een erkend fenomeen. Vanaf 2008 legde de organisatie achter de Liberation Route vele honderden ‘luisterkeien’ op plaatsen die een rol speelden bij de bevrijding van Europa. Nu komen daar ‘vectors’ bij, grote metalen ‘wegwijzers’, om de route extra te markeren. Onlangs is er één geplaatst bij het Vrijheidsmuseum in Groesbeek, op zaterdag 10 september onthult burgemeester Bruls een vector bij De Oversteek.

Het regionaal bureau voor toerisme Arnhem-Nijmegen was destijds de geestelijk vader van de ‘luisterkeien’. Het wilde de regio als één groot oorlogsgebied presenteren. Op plekken die tijdens de operatie Market Garden in 1944 van betekenis waren, werden grote veldkeien gelegd met daarop een korte beschrijving van het gebeurde in drie talen: Nederlands, Duits en Engels. Op de borden ook een code, waarmee je via je mobieltje een uitgebreider verhaal kunt beluisteren.

Al snel lagen er in deze regio tientallen ‘luisterkeien’ en breidde de Liberation Route zich uit naar andere delen van ons land. Inmiddels verbindt ze in negen Europese landen honderden plekken en verhalen langs de route die de geallieerden destijds aflegden.

Liberation Route Europe werkt nu aan een Europees netwerk van routes, die je wandelend, hikend of fietsend kunt volgen, in het spoor van de geallieerden. In totaal beslaat het netwerk bijna 10.000 kilometer. Om de routes te accentueren en de weg te wijzen, heeft de bekende Amerikaanse architect Daniel Libeskind de ‘Vectors of Memory’ ontworpen. De vector die burgemeester Bruls op 10 september onthult bij de Oversteek vertelt het verhaal van de Amerikanen die hier op 20 september 1944 in canvasbootjes de Waal overstaken. Daarbij kwamen er 48 om het leven.

Tijden

15.00 - 17.00

Adres

Nijmegen, zuidzijde brug De Oversteek

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons