an image of a podium

GrondFest

(ON)VRIJHEID
Binnenstad Nijmegen

Twee dagen over democratie in de Nijmeegse binnenstad. Met lezingen, debatten, rondleidingen, theater, workshops en activiteiten voor kinderen en jongeren. Democratie als feest van ontmoeting én als nooit voltooid werk in uitvoering. Iedereen is welkom en mag meedoen. Want democratie is van en voor iedereen. Dus laat je horen!

Nijmegen stad van de democratie

Democratie is werk-in-uitvoering. Het vraagt om onze betrokkenheid, dus laat je horen!’ Dat is de boodschap van het gratis toegankelijke festival GrondFest, dat op 30 september en 1 oktober plaatsvindt in de binnenstad van Nijmegen. Ga in debat met politici, neem een kijkje in de keuken van een kritische journalist en denk mee over nieuwe initiatieven. Laat je stem horen over zaken die ertoe doen!

GrondFest is er voor iedereen die werkt met en voor democratie, maar juist ook voor wie dat (nog) niet doet. Van jong tot oud, van links tot rechts en vanuit alle hoeken van het land. Voor mensen met verschillende meningen en achtergronden. Wij hebben immers allen een taak/rol binnen de democratie: als kiezer, als criticaster, als politiek activist, als bestuurders, als ambtenaar, als gevestigde orde en als nieuwkomer.

Het festival laat zien dat democratie meer is dan ja en nee, voor en tegen, links en rechts, rumoer in media en eens in de zoveel tijd naar de stembus gaan.

Festivaldirecteur Teddy Vrijmoet: “We leven in een tijd waarin de democratische cultuur wereldwijd onder druk staat en niet iedereen het belang van democratie vanzelfsprekend vindt. Het vertrouwen in de overheid daalt, er is een cancelcultuur ontstaan waarbinnen afwijkende meningen hard afgestraft worden en er is een zwijgende meerderheid die zich niet gezien of gehoord voelt. “

“Toch zijn we met elkaar verantwoordelijk voor het onderhouden van onze democratie. Dat betekent dat we met elkaar in gesprek moeten, naar elkaar luisteren en van elkaar moeten leren. In een democratie mag je je eigen mening hebben. Dat brengt met zich mee dat er ruimte voor die mening is, zonder dat je er op afgerekend wordt. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn. Tegelijkertijd moeten we het wel eens zijn over de basisprincipes van de democratie. We bouwen daarom met GrondFest aan een plek om het gesprek met elkaar te voeren over het hoe en wat van onze democratie.”
Aan de hand van actuele thema’s wordt er een inhoudelijk programma aangeboden waarbij bezoekers deelnemen aan lezingen, debatten en workshops. Het doel is om ervaringen of ideeën te delen, te onderzoeken, verder te brengen en te ontwikkelen, zodat er steeds meer mensen blijven bouwen aan onze open democratie en samenleving.

Het festival vindt plaats op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober, van circa 10:30 tot 22:30 uur, op tal van binnenlocaties in de binnenstad van Nijmegen. Van Molenstraatkerk tot Vinylbar, van Lindenberg Cultuurhuis tot Spiegeltent, van LUX tot jongerenlab, van raadszaal tot moestuin. Naast een inhoudelijk programma is er een randprogramma ingericht met activiteiten voor jeugd, theater, VR-experience en is er in de Nijmeegse horeca volop gastvrije ruimte om elkaar te ontmoeten.

Het volledige programma staat op www.grondfest.com. GrondFest is een initiatief van de Stichting voor democratie, recht en het vrije woord.

Meer info

Tijden

12.00 - 23.00

Adres

Binnenstad Nijmegen

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons