an image of a podium

Concert 'Kerst in het hart van de gewone soldaat'

Strijd om vrijheid
Cosmas en Damianuskerk

Afbeelding: Soren Hawkes

Zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog zijn er momenten geweest waar de kerstgedachte het even won van de oorlogsstrijd. Een moment van bezinning tussen de strijdende partijen. Duitse en Engelse soldaten die vanuit de loopgraven in Frankrijk op 24 december 1914 over en weer kerstliederen zongen. Soldaten die uit de loopgraven kwamen om elkaar te trakteren op rookwaar en drank. In de omgeving Groesbeek-Wyler 1944 Canadese soldaten die op de avond voor kerst “Silent Night, Holy Night” in de openlucht zongen. Tot ieders verbazing antwoordden de Duitsers aan de andere kant van de frontlijn met “Stille Nacht, Heilige Nacht”. Opmerkelijke gebeurtenissen, die de waanzin van oorlog laten zien.

De Stichting Groesbeek Airborne Vrienden organiseert samen met verschillende partners twee concerten met als centrale thema ‘Kerst in het hart van de gewone soldaat’. Een muzikale herinnering aan de waarde van vrijheid en vrede. Waar ter wereld ook strijd geleverd wordt, met Kerstavond zou elke soldaat thuis willen zijn bij zijn familie, bij zijn gezin, bij zijn geliefden. De
concerten vinden plaats in de Cosmas en Damianuskerk te Groesbeek op 10 december (16.00 uur) en in de Sankt Johannes Baptistkerk in Wyler (Duitsland) op 17 december (15.00 uur).

Met de twee concerten, in zowel Nederland als Duitsland, willen we even muzikaal stilstaan. De pastoors Christoph Scholten (pastoor van Kranenburg, Niel, Wyler, Zyfflich) en Aloys van Velthoven (pastoor van Groesbeek) zullen de gespeelde muziekstukken met teksten begeleiden. Het geheel zal verder aangekleed worden met bijzondere (film)beelden.


Aan de totstandkoming werken mee: het Sankt Cäcilienchor uit Wyler o.l.v. Theo Giesbers, het symfonieorkest Ensemble Conservatoire uit Nijmegen (concertmeester Rob Engels), de Batavorum Pipes and Drums o.l.v. Willy Willems, de jongerenafdeling Groesbeek Airborne Vrienden, de Internationale Karl Leisner Kreis afdeling Groesbeek, de parochie Cosmas en Damianus Groesbeek en de parochie Sankt Peter und Paul Kranenburg. De concerten worden mede mogelijk gemaakt door het programma Vrijheid en de gemeente Berg en Dal.


De toegang tot de concerten is gratis, wel zal er na afloop gevraagd worden om een vrijwillige bijdrage als een tegemoetkoming in de gemaakte kosten.

Meer info

Tijden

16.00 uur

Adres

Cosmas en Damianuskerk, Pannenstraat 1, Groesbeek

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Volg ons