Historische Waaloversteek nagespeeld bij Nijmegen

an image of a podium

De Pontoon Group ’40-’45 maakt op zondag 17 september de Waaloversteek bij Nijmegen, net als de geallieerden dat in september 1944 deden. “We laten zo goed mogelijk zien hoe het toen is gegaan”, vertelt initiatiefnemer Dennis Kiekebos.

Een beetje een aparte hobby is het misschien wel. Het zo getrouw mogelijk naspelen van historische gebeurtenissen uit de Tweede Wereld­oorlog. Met het juiste materieel en de juiste kleding. Het is een wereld op zich, weet Dennis Kiekebos uit Medemblik inmiddels. “Dan sta je opeens bij iemand in een schuur en loop je tegen een veldkeuken of oude pontonbrugdelen uit de Tweede Wereldoorlog aan”, lacht hij.

Kiekebos heeft een grote passie voor pontonbruggen, die snel en effectief worden gebouwd om een oever­verbinding tot stand te brengen. Hij is sowieso breed geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. “Die oorlog ligt inmiddels bijna tachtig jaar achter ons, maar heeft nog steeds impact op ons leven nu. De geschiedenis is enorm bepalend geweest.”

Hij is aangestoken door zijn schoonfamilie. “Mijn schoonvader kocht ooit een oude legerauto en langzaamaan is daar steeds meer bij­gekomen. Het oude materieel moest vaak gerestaureerd worden. Ook gingen we vaak met familie naar evenementen waar voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog te zien waren. Sinds 2016 zijn we ook een re-enactment groep, waarbij we in de huid kruipen van de soldaten en engineers van toen. We laten de geschiedenis zien, we beelden uit hoe het vroeger was.”

De Pontoon Group ’40-’45 is uitgegroeid tot een hechte club van amateurs die zich met ziel en zaligheid inzetten om de geschiedenis tot leven te brengen. “Er zijn veel jongeren bij tussen de 15 en 35 jaar, daar ben ik wel trots op”, zegt Kieke­bos. Samen restaureren, bouwen én historische gebeurtenissen herdenken door die na te doen: er gaat ontzettend veel tijd in zitten. “De één is gek van techniek en wil het oude materieel herstellen, terwijl de ander juist een passie heeft voor de geschiedenis en historische kennis. Die combinatie maakt dat we echt wat moois kunnen neerzetten.”

Regelmatig doen ze als groep mee aan een evenement, zoals binnenkort de Waaloversteek in Nijmegen. En dat is niet zomaar een kwestie van het materieel ergens heen rijden. “We bereiden ons heel goed voor, we verdelen de taken net als vroeger. De deelnemers komen uit heel Europa. We kijken ook naar de uniformen en wapens. Alles moet kloppen. En we verdiepen ons in persoonlijke verhalen. Voor de Waalcrossing is mijn zwager nu bijvoorbeeld bezig met het verhaal van militair dominee Delbert Kuehl, die bij de oversteek aanwezig was. Hij was geen soldaat: normaal gesproken stak hij als dominee de gewonden een hart onder de riem of zorgde hij voor de overledenen. Hij heeft veel betekend voor de manschappen.” Kuehl heeft de oversteek en de oorlog overleefd. Hij overleed in 2010.

Waalcrossing

In 1944 staken 260 soldaten van de 82e Airborne Divisie in 26 canvasboten de Waal over, van Nijmegen richting Arnhem, als onderdeel van operatie Market Garden. De meeste soldaten hadden amper of geen roei-ervaring en konden niet zwemmen. De stroming was sterk waardoor de oversteek moeizaam ging. Vanaf de overkant werden ze beschoten door de Duitsers en er ontstond grote chaos. Er raakten veel soldaten gewond en 48 mannen werden gedood. Ondanks die grote verliezen slaagden de bevrijders erin om de bruggen bij Nijmegen te veroveren.

Waaloversteek 15-17 september

Op het eiland Veur Lent zijn er in het weekend diverse activiteiten rondom de Waalcrossing.
Op zondag 17 september steekt de Pontoon Group ’44-’45 om 14.00 uur met vijftien boten en zo’n 200 deelnemers de Waal over. Voor meer informatie zie: www.pontoongroup4045.nl.

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons