Het drama van 22 februari in beeld

an image of a podium

De brandweer in actie bij het brandende pand van V&D, direct na het bombardement. Rechts zijn nog drie gevels zichtbaar, met uiterst links de HEMA en uiterst rechts (hoek Augustijnenstraat) een café.

Twee minuten. Niet langer duurt op 22 februari 1944 het Amerikaanse bombardement op Nijmegen. De bommenwerpers zijn eerder opgestegen in Engeland. Doel is Gotha, in het oosten van Duitsland. Daar moeten ze het vliegveld en fabrieken bombarderen, beide belangrijk voor de Duitse oorlogvoering. Maar ze worden teruggeroepen vanwege het slechte weer voor de Engelse kust, waardoor geen nieuwe formaties kunnen opstijgen.

Op weg naar huis kiezen ze het Nijmeegse stationsemplacement als gelegenheidsdoel voor hun bommen. Dat is immers een belangrijk knooppunt voor het Duitse leger. Om 13.28 uur laten ze hun lading los: 144 vliegtuigbommen van 500 pond en 426 fragmentatiebommen. Het grootste deel valt te vroeg en komt neer op het Nijmeegse centrum. De toren van de Stevenskerk stort in, evenals warenhuizen, winkels, woningen. Na de bommen volgt het vuur. De binnenstad brandt, het kost de nodige tijd voor de hulpverlening op gang komt en er genoeg bluswater aanwezig is. Na de bommen maakt het vuur talloze slachtoffers. Bedolven onder het puin hebben ze geen schijn van kans om eraan te ontsnappen. Bijna 800 mensen komen om, enkele duizenden raken gewond. Nijmegen verliest zijn stadshart, verandert voorgoed.

Op 23 februari 1944, de dag na het bombardement, zoekt de 16-jarige scholier Piet Schönberger in de smeulende puinhopen naar overlevenden. Met hulp van twee mannen lukt het hem om in de Pauwelstraat twee vrouwen onder een ingestort huis vandaan te halen.

De Grote Markt na het bombardement.

Deze foto is genomen vanaf een pand aan de Jodenberg, mogelijk het voormalige gebouw van De Gelderlander, richting de Stikke Hezelstraat en de verwoeste St. Stevenskerk. De gehele Houtstraat is verwoest.

Een deel van de dodenlijst van het bombardement van 22 februari 1944, waarop de slachtoffers in alfabetische volgorde genoemd staan, met hun geboortedatum en woonadres.

Zaterdag 26 februari 1944, Keizer Karelplein. Begrafenisstoet met de slachtoffers van het bombardement op weg naar de Algemene Begraafplaats aan de Graafseweg.


[Foto's: Regionaal Archief Nijmegen]

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons