Bombardement onder grote belangstelling herdacht

Veel mensen hebben donderdag stilgestaan bij het bombardement van 1944 in Nijmegen.

an image of a podium

Foto: Overlevende Ria Roozendaal-Martens. © Paul Rapp

Vele bezoekers kwamen naar de traditionele bijeenkomst bij oorlogsmonument De Schommel in de Marikenstraat. Geallieerde bommen legden op 22 februari 1944 een groot deel van Nijmegen-centrum in de as. Zo’n achthonderd mensen kwamen om.

Eerder was er een herdenkingsdienst in de Stevenskerk met spreker Abdelkader Benali. Tijdens de plechtigheid bij De Schommel spraken onder andere staatssecretaris Maarten van Ooijen, een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade en burgemeester Hubert Bruls.

Ook overlevende Ria Roozendaal-Martens kwam aan het woord. Zij was in haar ouderlijk huis op de Grote Markt. Ze zag de Steventoren vallen. En ze zag meisjes in doodsangst uit de eerste en tweede verdieping van de brandende V&D springen.

,,De Nijmeegse trauma’s zijn lang in stilte verwerkt”, zei staatssecretaris Van Ooijen. ,,Men durfde geen kritiek op bevrijders te geven. Ook de Nederlandse regering heeft te lang gewacht met erkenning van het leed van Nijmegen.”

,,Het bombardement sloeg een gat in het hart van Nijmegenaren, zij verloren hun geliefden”, zei Bruls.

De herdenking bij het oorlogsmonument De Schommel in de Marikenstraat in Nijmegen. © Paul Rapp

Twee minuten stilte

Op het moment dat in 1944 de bommen vielen, om 2 minuten voor 13.30 uur, luiden de klokken van de stad en wordt twee minuten stilte gehouden.

Omdat het tachtig jaar geleden is dat het bombardement plaatsvond, wordt dit jaar extra aandacht besteed aan de herdenking. Woensdagavond, de vooravond van de rampzalige gebeurtenissen, liepen honderden mensen met lichtjes langs de Brandgrens die het gebied markeert dat werd verwoest. Er waren lichtprojecties en langs de route stonden koren te zingen.

Tv-special

De Evangelische Omroep zendt donderdagavond een tv-special uit over het bombardement, vanaf 22.18 uur, NPO2. Deze middag wordt de special al vertoond vertoond in De Vereeniging, gevolgd door een gesprek over de gebeurtenissen en de psychische gevolgen van een bombardement.

Nijmegen in vrijheid

U kunt contact met ons opnemen via het Infocentrum WO2 Nijmegen,
Ridderstraat 27
6511 TM Nijmegen
024-2200102
welkom@infocentrumwo2.nl

Over ons

Volg ons